10 produse în coş. Total: 16.50 Lei

Unelte secrete ale unui gentleman adevărat

publicat la 31.01.2012

roger mooreO regulă nescrisă a masculinității spune că atitudinea, aliura și aspectul unui domn desăvârșit sunt elemente care nu se demodează niciodată. De aceea imaginea lui Cary Grant este în continuare una "bine văzută", in special de publicul feminin, iar un personaj precum James Bond este considerat "cool" atât în versiunea sa modernă întruchipată de Daniel Craig cât și în ipostaze ale sale mai vechi întrupate de Sean Connery sau Roger Moore.  Atât persoanjele cât și actorii de acest gen sunt subtili, suavi, șarmanți și știu să se descurce elegant în orice situație. Sunt domni manierați care impun respect pentru că își respectă în primul rând persoana proprie, lucru care se reflectă atât în comportamentul lor cât și în vestimentație și modul în care se prezintă public, aspectul îngrijit, bine pus la punct.

Este foarte greu de punctat cu exactitate ce anume compune chintesența unui adevărat domn, în sensul cuvântului englezesc clasic, acela de gentlemen sau în sensul românesc interbelic, moment care a marcat începutul diluării graduale a acestui concept în rândul domnilor autohtoni până la dispariția sa aproape completă...

De-a lungul timpului cuvântul a fost încărcat cu o sumedenie de semnificații (pornind de la descendența sa semantică - cuvântul gentleman – exista ipoteza gentileței ca atribut principal). Însă, în accepțiunea generală a termenului, un gentleman este un domn care își tratează semenii cu respect, femeilor fiindu-le acordate o serie de atenții speciale în acest sens – legate de ușa - cine o deschide și cine trece prima, legate de scaune și cedarea acestora la momentul oportun, legate de asistența cu îmbrăcatul unui palton sau săritul unei gropi, legate de relațiile intime și discreția în privința amănuntelor despre acestea, legate de punctualitate la întâlniri amoroase sau întâlniri în general.  A fi un domn desăvârșit nu e o chestiune care ține de un anumit statut social (există destule cazuri de bărbați cu o condiție materială extrem de bună, dar complet lipsiți de maniere sau bun gust). Ține de un comportament distinct menit să ușureze viața celor din jur, să nu abuzeze niciodată de puterea de care se bucură, să acționeze cu înțelepciune, prudența și... de ce nu... umilința când este cazul. Un adevărat domn nu judecă, dar este într-atât de mândru încât să nu se lase afectat de judecățile altora. De altfel el se ferește de bârfe și conflicte inutile sau de a face acuzații în general.

Un aspect important al portretului unui domn este chiar aspectul fizic. Respectul și încrederea de sine pe care le emană un adevărat domn se reflecta și în ținuta sa, garderoba bine aleasă, la modă, cu accesorii puține, dar de efect maxim. Un domn nu se va ocupa niciodată de aspectul său în public, însă în particular, în intimitatea locuinței sale el trebuie să îi acorde atenția cuvenită. Înfățișarea și ținuta sa trebuie să denote lejeritate și comoditate fără să reflecte demersuri îndelungate sau pregătiri intense pentru a o obține. De altfel un astfel de efort nici nu este indicat pentru că un adevărat domn acționează instinctual și ireproșabil în alegerea obiectelor vestimentare sau produselor de întreținere potrivite atât unei zile obișnuite cât şi unui eveniment aparte.

Sunt atatea reguli care țin de vestimentație, stil, maniere, modă, asortare, sortare, filtrare, etichetă socială care se vor tot atâtea foi de ceapă sau mai bine spus, petale de trandafir, din arhitectura unui domn desăvârșit. Detaliate, ele pot ocupa articole întregi luate chiar una câte una, însă nici una nu înseamnă nimic dacă, exfoliat fiind de toate aceste aspecte, domnul nostru nu dă dovada unui interior pe măsura exteriorului. Nu încercăm să dam definiții clare sau să delimităm categoria domnilor distinși de cea a metrosexualilor sau a bărbaților cu alte orientări sau aptitudini, însă o îngrijire personală corespunzătoare trebuie să facă parte din rutina zilnică a oricărui bărbat. O atenție minimă acordată celor 4 zone personale de bază – păr, unghii, piele, dinți - constituie punctul 0 – de plecare -  pentru oricare specimen aspirant la gentleman – fie el cavaler de modă veche sau gentleman urban modern.

Chiar dacă sunteți în plin proces de inițiere în tainele grooming-ului masculin sau oricât de desăvârșit ați fi deja în arta gentileței, o scurtă incursiune sau recapitulare nu strică nimănui.

Pielea

Subiectul este cât se poate de vast. Atât fața cât și corpul trebuie spălate și hidratate zilnic. Gelurile de duș de TOBS te răsfață cu o gamă variată de arome și ingrediente naturale care se vor dovedi o desfătare pentru corp.  Astfel dușul de dimineață are șanse să devină cel mai plăcut moment al zilei.

În ceea ce privește fața,  fiecare trebuie să-și adapteze produsele și ritualul zilnic la tipul de piele pe care îl are. De pildă, pentru un ten normal recomandarea noastră este combinația zilnică dintre o loțiune pentru curățirea tenului urmată de o loțiune cremă hidratantă.

În ceea ce privește pielea cu particularități (uscată, sensibilă), cel mai indicat ar fi să consultați un specialist dermatolog. Câteva recomandări de bază din partea noastră ar putea fi un săpun fără alergeni pentru pielea corpului și un tonic special care poate fi folosit ulterior loţiunii pentru o curăţire mai în profunzime a tenului cu probleme. Tenul uscat va necesita mereu o îngrijire aparte – mai delicată și specilizată.

Deși nu fac parte din strictul necesar al unei îngrijiri zilnice, exfolianții și măștile faciale aplicate de maxim 2 ori pe săptămână pot completa aspectul unui ten bine întreținut.

Mâinile și picioarele unui bărbat sunt expuse mai des unor factori duri sau unui mediu mai aspru de aceea pielea acestor zone nu este deloc de neglijat. Folosind zilnic o cantitate mică crema pentru maini Luxury Lemon cu aromă de lamaie veţi elimina uscăciunea pielii, iar crema pentru picioare pe bază de mentă vă va împrospăta talpile şi va elimina orice miros neplăcut având rolul de a calma şi înmuia pielea uscată.

Dinții

Regulile în ceea ce privește dinții sunt cele de bun simț, însă trebuie respectate cu strictețe ca o investiție atât în aspectul, cât și în sănătatea lor pe termen lung – periatul de două ori pe zi, ața dentară folosită măcar o dată pe zi și gargara cu apă de gură zilnic.

Unghiile

Procesul de îngrijire al mâinilor şi unghiilor trebuie să debuteze întotdeauna cu spălarea corespunzătoare a lor. Un săpun de calitate, apa călduță și o periuță semi-dură vă vor ajuta să înlăturați mizeria care se acumulează sub unghii de-a lungul zilei.

O manichiură și pedichiură profesională pot defini mai bine forma unghiilor, vă pot ajuta să scăpați de pielițele nedorite sau de cuticule, însă dacă nu aveți mijloacele materiale necesare, este eficientă și o simplă tăiere a unghiilor de minim două ori pe lună. Pentru cei care au prostul obicei de a-și roade unghiile (total necaracteristic unui adevărat domn) se recomandă taierea unghiilor săptămânal și cat mai scurte.

Ultimă etapă a acestui proces de îngrijire este crema hiratantă pentru mâini de care orice bărbat are nevoie mai ales în sezonul rece sau extrem de cald, când mâinile sunt expuse uscăciunii excesive. Crema pentru mâini cu aloe vera si paducel protejează și hidratează în profunzime și este potrivită pentru toate tipurile de piele.

Părul

Deși, în articolele de până acum, am tratat părul facial cu lux de amănunte și produse potrivite de îngrijire sau eliminare, mai există și alte zone ale corpului bărbătesc unde părul ne dă de furca sau motive speciale de meditație. Unii bărbați consideră înlăturarea părului facial sau de pe suprafața corpului ca o privare de masculinitate, însă de multe ori aceste acțiuni sunt pur și simplu necesare din motive care țin de sănătate, de igienă sau pur și simplu de estetică.

În ceea ce privește fața, indiferent că vă lăsați să crească barba sau vă bărbieriți parțial, părul facial trebuie să aibă un aspect ordonat, cu fire relativ egale. Același lucru este valabil și pentru mustață. Daca în cazul bărbii și mustății lungimea părului este lăsată la latitudinea ”propietarului”, în cazul parului nazal trebuie ținută la îndemână o pensetă sau un aparat special de tuns părul din nas pentru că este unul din tipurile nedorite de păr la vedere. Același lucru este valabil și pentru părul de pe spate. Părul de la subraț trebuie, de asemenea, păstrat sub control ca lungime și, mai ales, desime. Pentru cei cu o pilozitate normală, un tuns ușor o dată sau de două ori pe an ar trebui să fie suficient. Același lucru ar trebuie să fie valabil și pentru anumite locuri mai sudice.

În ceea ce privește părul capului, spălarea și întreținerea acestuia ar trebui să fie făcută respectând tipul de păr. Bărbații cu părul lins sau foarte ușor ondulat, fără tendințe de îngrășare ar trebuie să se spele zilnic pe par sau o dată la două zile și să se tundă o data la 3-4 săptămâni în funcție de ritmul de creștere al fiecăruia. Pentru o astfel de tipologie recomandarea noastră este un șampon hidratant pentru volum sau, dacă se adaugă și componenta comodității și rapidității, ideal ar fi o combinație de șampon pentru păr și corp ca cele din gama Sandalwood. Bărbații cu părul creț ar trebui să se spele o dată la câteva zile sau la o săptămâna optând și pentru un balsam special de păr sau o loțiune cu balsam care poate fi aplicată zilnic pentru a-l înmuia mai bine. În cazul acestui tip de păr, vizita la frizer este recomandată săptămânal prin fixarea acesteia într-o anumită zi a săptămânii. Gama TOBS de șampoane conține produse variate, toate pe baza de ingrediente naturale care se adresează și diverselor probleme specifice precum mătreața sau căderea părului precum și aspectelor de ordin pur estetic care, spre deosebire de alte produse din comerț, nu dăunează părului deoarece nu conțin parabeni sau alergeni.





bifați caseta de mai sus pentru a continua

barbierit.ro își rezervă dreptul de a edita/șterge comentariile care: nu respectă subiectul paginii; nu aduc niciun plus de valoare discuției; conțin formulări neadecvate, incorecte gramatical, injurioase sau care încalcă legile în vigoare.
vezi coșul