10 produse în coş. Total: 16.50 Lei

Sfaturi pentru bărbierit și îngrijirea feţei


Istoria bărbieritului începe din epoca de piatră cu aproximativ 100.000 ani î.Hr. când omul din Neanderthal si-a smuls pentru prima dată părul facial folosindu-se de chochiliile scoicilor.

Trecerea timpului a condus la perfecţionarea artei bărbieritului ajungând la ceea ce numim astăzi bărbieritul umed tradiţional. Maeştrii bărbieri au folosit si folosesc tehnici diferite de a bărbieri, având însă la bază aceleaşi principii.

Metodele descrise în continuare reprezintă doar una din modalităţile prin care se poate realiza un bărbierit tradiţional perfect.

Pregătirea feţei


Pentru a vă bucura de un bărbierit de calitate este necesar să vă pregătiţi faţa pentru bărbierit.

Folosiţi apa caldă din abundenţă pentru a spăla faţa, pentru a înmuia firele de păr si pentru a deschide porii. Este recomandat ca bărbieritul să fie efectuat imediat după duş.

De asemenea se poate folosi un prosop îmbibat cu apă fierbinte si ţinut peste faţă aproximativ 30 de secunde - 1 minut pentru a obţine înmuierea bărbii.

În cazul în care aveţi o barbă deasă, piele sensibilă iar bărbieritul este dificil, aplicaţi pe barbă un ulei pentru pregătirea bărbieritului (pre-shave oil). Acesta va ajuta lama aparatului de bărbierit să alunece mai uşor si va preveni creşterea firelor de păr sub piele obţinând un bărbierit mai confortabil.

Pregătirea spumei pentru bărbierit


Dupa ce am pregătit faţa pentru bărbierit este momentul să pregătim crema sau săpunul pentru bărbierit.

Crema pentru bărbierit (sau săpunul pentru bărbierit) ajută ca lama aparatului de bărbierit să alunece lin pe piele si este esenţială datorită faptului că înmoaie si ridică firele de păr, protejând pielea împotriva iritaţiei si senzaţiei de arsură, lasând o senzaţie plăcută si calmantă.

Cea mai bună experienţa se obţine cu creme hidratante de bărbierit pe bază de glicerină având ca rezultat cel mai eficient si mai confortabil bărbierit ce poate fi obţinut. O cantitate foarte mică de cremă este suficientă pentru a obţine cel mai bun bărbierit pe care l-aţi experimentat vreodată.

Pentru a obţine rezultate crema sau săpunul pentru bărbierit trebuie folosit cu un pămătuf din păr de bursuc. Acesta are capacitatea ideală de a reţine apa, creează o spumă mai bogată, exfoliează pielea si ridică firele de păr. Aplicarea cremei pentru bărbierit cu degetele face ca firele de păr să rămână lipite de faţă, nu asigură o ridicare uniformă a acestora si nu pregăteşte faţa pentru un bărbierit de calitate.

Pregătirea cremei pentru bărbierit poate fi facută în 3 modalităţi:

  1. În palmă, prin plasarea unei cantităţi mici de cremă apoi cu mişcări circulare ale pămătufului ce a fost prealabil îmbibat câteva minute în apă fierbinte se obţine un strat consitent, bogat si cremos pe părul pămătufului;
  2. Direct pe faţă, prin plasarea unei cantităţi mici de cremă pentru bărbierit direct pe vârful pămătufului îmbibat cu apă fierbinte, apoi executând mişcări circulare ale pămătufului pe faţă până la obţinerea spumei consistente;
  3. Într-un bol sau cană pentru bărbierit, prin plasarea cremei în recipient urmând ca apoi crema să fie obţinută în bolul respectiv prin mişcări circulare ale pămătufului.

În clipul următor sunt prezentate avantajele si dezavantajele celor trei modalităţi de obţinere a unei spume perfecte pentru un bărbierit de calitate:

Aplicarea cremei pentru bărbierit


După obţinerea unei spume consitente pe pămătuf va trebui să o distribuiţi egal pe toată barba prin mişcări ce vor permite pămătufului să ridice firele de păr. Aceste mişcări sunt indicate a fi în sensul invers de creştere al firelor de păr.

Asiguraţi-vă întăi dacă părul de pe gât creşte în aceeaşi direcţie cu părul de pe faţă. Începeţi cu parţile laterale ale feţei si terminaţi cu zonele mai dure cum ar fi barbia si gâtul. Aceast lucru ofera cremei de bărbierit timpul necesar înmuierii acestor zone.

Recurgeţi la mişcări scurte si egale ale aparatului de ras, în sensul de creştere al firelor de păr, folosind lame foarte bine ascuţite (evitaţi lamele uzate). Nu apăsaţi prea tare pe aparatul de bărbierit. Un aparat de bărbierit de calitate trebuie să aibă întotdeauna lama destul de ascuţită pentru a nu necesita o presiune mare.

Este foarte important ca bărbieritul să nu fie niciodată în sensul contrar creşterii firului de păr.

În cazul în care părul facial are o viteză mare de creştere si rezultă apariţia inestetică a acestuia spre seară, puteţi evita acest lucru aplicând din nou crema de bărbierit si bărbierindu-vă perpendicular pe direcţia de creştere a părului, cu mişcări mai scurte ale aparatului.

Pentru acestă a doua trecere a aparatului de bărbierit puteţi folosi si una din technicile prezentate în filmul următor.

Atenţie: tehnicile prezentate în continuare sunt considerate a fi tehnici avansate de bărbierit si trebuie folosite doar pentru "a doua trecere a lamei".

Clătiţi cât mai des aparatul de bărbierit în timpul bărbieritului.

Folosiţi-vă de mâna liberă pentru a întinde uşor pielea feţei în timpul bărbieritului. Aceasta dă posibilitatea unei alunecări fine a lamei pe piele si permite un bărbierit mai eficient.

Clătiţi faţa cu apă rece din abundenţă pentru a ajuta la închiderea porilor.

Protejaţi-vă pielea prin aplicarea unui balsam pentru după bărbierit, fără alcool si emolient. Acesta este un pas foarte important ce întinereşte, protejează, regenerează si dă pielii fineţea mult dorită. Datorită acestor etape fiecare bărbierit ulterior devine mai confortabil si mai benefic.

Uscaţi bine aparatul pentru bărbierit prin scuturarea sau tamponarea lui cu un material absorbant.

Clatiţi bine pămătuful cu apă curată după fiecare bărbierit, eliminaţi excesul de apă si aşezaţi-l în suport cu firele de păr în jos. Pentru a se usca pămătuful trebuie lăsat la aer si nu într-un loc închis. Acest lucru previne formarea mucegaiului si deteliorarea datorată umidităţii. Un pamatuf bine îngrijit are o durată de viaţa ce poate atinge si 10 ani.

Pentru a reduce semnificativ iritaţia de după bărbierit trebuie să respectaţi următoarele indicaţii:

  • Pregatiţi-vă bine faţa pentru bărbierit înainte de a începe. Apa caldă sau fierbinte si aburul ajută la înmuierea pielii si a firelor de păr.
  • Folositi mereu lame ascuţite. La primele semne de uzură este mult mai bine să schimbaţi lama decât să suferiţi din cauza iritaţiilor sau a arsurilor de după bărbierit.
  • Folosiţi un ulei pentru pregătirea bărbieritului pentru a facilita alunecarea lamei de ras astfel evitând iritaţia.
  • Folosiţi o cremă sau un săpun de bărbierit de calitate, pe bază de glicerină, lăsând spuma să acţioneze câteva momente pentru a reduce iritarea pielii.
  • Bărbieriţi-vă mereu în sensul de creştere al firelor de păr, fără a apăsa puternic pe piele pentru a nu provoca iritaţii. Evitaţi trecerea repetată a lamei peste aceeaşi zonă deoarece acest lucru poate favoriza apariţia iritaţiilor.
  • Clătiţi faţa cu apă rece după finalizarea bărbieritului pentru a închide porii si a reduce efectele iritaţiei.
  • Folosiţi un balsam pentru după bărbierit emolient si potrivit tenului vostru.

Dacă respectând acest ritual nu sezizaţi o reducere semnificativă a iritaţiilor si a senzaţiei de arsură în următoarele săptămâni, este recomandat să consultaţi un medic dermatolog.

vezi coșul