10 produse în coş. Total: 16.50 Lei

Aparatele de ras clasice versus aparatele electrice

publicat la 17.01.2012

instrumente de ras antice

Încă de la apariția sa pe pământ, bărbatul a avut de luat o decizie destul de dificilă privind aspectul său fizic: cu sau fără barbă. În ciuda a ce s-ar putea crede, desenele rupestre înfățișează un bărbat cu un aspect facial curat care învățase să se folosească de calitățile unui colț de piatră bine ascuțit și șlefuit. Era bronzului aduce bricele fabricate din fier, bronz sau chiar din aur. Modelele de acest tip, cu mâner lung și lama de fier create în Grecia sau Roma antică vor dăinui până spre începutul secolului XIX. Ulterior, industria oțelului reinventează lama făcând-o mai ascuțită și mai ușor de re-ascuțit.

Tehnologiile secolului XX au marcat o nouă etapă în obiceiurile de bărbierit ale bărbaților. La începutul acestui secol, majoritatea bărbaților apelau la frizerul/bărbierul/confidentul local pentru briciul și urechea sa poate la fel de bine ascuțită, mereu dispusă să se aplece asupra problemelor lor. Cei mai înstăriți dintre ei aveau rezervat special în salon un set de 7 brice destinate fiecărei zi a săptămânii. Bărbieritul individual mai avea loc și acasă însă ocazional, nu zilnic.

Deși mulți asociează primul aparat de ras cu numele americanului King Camp Gillette, francezul Jean-Jacques Perret a fost de fapt cel care a inventat primul dispozitiv de lemn care încastra o lamă pliabilă, astfel încât doar o porțiune mică din suprafața acestia să ia contact cu fața. Perret a fabricat și chiar comercializat acest dipozitiv, uitând însă să-l și patenteze.

King Camp Gillette aparat de ras clasic gillette

Lui King Camp Gillette îi aparține însă ideea întrebuințării lamei de unică folosință în aparatul de ras, pornind de la premisa profitabilității (comercializarea unui produs care să fie înlocuit frecvent). La modelele inițiale concepute de Gilette mânerele și sistemul de prindere erau detașabile, dar începând cu 1930, acesta a introdus aparatul de ras dintr-o singură piesă cu un sistem inteligent de introducere a lamei. Alți producători de aparate de ras precum Wilkinson, Ever Ready sau Valet dispuneau de aparate asemănătoare însă cu lame ce puteau fi re-ascuțite.

 

Primul aparat de ras electric a fost inventat puțin mai la nord de cel clasic, de unică folosință și anume în Canada. Deși tehnologia necesară funcționării unui astfel de aparat exista deja, Jacob Schink a fost cel care a reușit să "înghesuie" pentru prima oară, în 1920, toate acele componente electronice minuscule într-un dispozitiv ușor ca greutate și ușor de mânuit. Produsul consta dintr-un motor reluctant oscilant care activa o lamă printr-o fantă specială. Gadget-ul lui Schick a cucerit rapid publicul masculin, astfel încât până în 1937 se vânduseră deja 1,5 milioane de exemplare. Competitorii s-au grăbit să patenteze modele mai sofisticate. Până și Gillette s-a văzut  nevoit să producă modelul său propriu de aparat electric în ciuda succesului pe care îl înregistra încă cel clasic.

primul prototip electric Schick primul aparat de ras electric

Popularitatea în creștere a aparatului electric a dus la o intensificare a investițiilor în tehnologia celor clasice – au fost introduse lame inoxidabile de lungă durată în 1956, iar în 1960 și-au făcut apariția cele cu lamă dublă, odată cu aparatul integrat de unică folosință produs de Bic.

În 1940 aparatele electrice au atins o nouă etapă tehnologică odată cu perfecționarea unui motor mai puternic care putea fi alimentat de o baterie de tip D de 1,5 volți. Astfel au apărut primele aparate fără fir cu baterie.

Disputa dintre cele două tipuri de aparate de ras continuă și astăzi, cel electric fiind apreciat pentru comoditatea și rapiditatea cu care poate fi folosit (nu necesită apă, cremă sau săpun de bărbierit și cele pe baterie pot fi folosite aproape oriunde), în timp ce clasicele aparate continuă să ofere cel mai eficient și fin bărbierit (lama este mai  aproape de față și poate acționa în profunzime) asigurând un efect durabil (până la două zile între reprize), echilibrat și fără iritații.

După 1950, dezvoltarea industriei materialelor plastice a creat forme mai diverse, mai compacte sau mai colorate de prezentare a aparatelor de ras, însă nimic nu a putut înlocui simplitatea și designul curat al aparatelor de ras din pionierat.

Designul retro sau modern, extrem de elegant este una din trăsăturile distinctive ale aparatelor de ras comercializate de TOBS. Aparatele de ras TOBS au luat ce-i mai bun din ambele lumi/ere. Materialele deosebite precum mânerele nichelate, cromate sau din imitație fildeș și formele simple în stil victorian redau rafinamentul și unicitatea aparatelor pionier, bucurându-se, în același timp, de anumite calități inovatoare precum sistemul de înșurubare, lamele duble sau lamele Gilette Fusion proiectate pentru a oferi manevrabilitate, confort și echilibru, toate coordonatele unui bărbierit optim.

brici
aparat de ras clasic cu lama dubla
aparat de ras stil victorian
bifați caseta de mai sus pentru a continua

barbierit.ro își rezervă dreptul de a edita/șterge comentariile care: nu respectă subiectul paginii; nu aduc niciun plus de valoare discuției; conțin formulări neadecvate, incorecte gramatical, injurioase sau care încalcă legile în vigoare.
vezi coșul