10 produse în coş. Total: 16.50 Lei

Tot ce trebuie să știi despre un brici

publicat la 10.07.2012

Fie ca parte a unui stil de viaţă modern sau tradiţional, folosirea unui brici pentru a îndepărta barba este o componentă veche de secole a culturii bărbieritului.

Ce este un brici? Care sunt părţile componente? Cum se fabrică lama unui brici? Câte tipuri de lame de briciuri există? Cum se îngrijeşte un brici?

Vom încerca să raspundem în continuare, pe scurt, la toate aceste întrebări.

Elementele distinctive ce alcătuiesc un brici DOVO sunt evidenţiate în imaginea următoare:

elementele unui brici

 

Materialul de bază preferat pentru fabricarea briciurilor este oţelul obişnuit cu conţinut de carbon de minim 0,6% pentru a atinge cel mai înalt grad de duritate, elasticitate şi rezistenţă la uzură.

Lama brută este o bucată de oţel decupată cu lățimea de 20-25 mm şi cu o grosime de 5-6 mm. Aceste bucăţi de oţel sunt încinse şi forjate la cald sub presiunea imensă a ciocanelor pneumatice. Tratamentul de călire este extrem de important pentru oţel. În funcţie de calitatea oţelului, lama brută este încinsă până la 1.300°C şi ulterior răcită într-un ulei special. Limitele de temperatură sunt adesea cruciale. Călirea ulterioară de la 200°C la 400°C, în funcţie de tipul de oţel, conferă lamei rezistenţă şi elasticitate.

 

 

Tipuri de mâner și lame:

Manerele briciurilor pot fi confecţionate din celuloid (imitaţie de carapace de broască ţestoasă, fildeş sau sidef), corn natural de bivol, abanos, pakkawood, micarta, os sau oţel non-corosiv.

Putem identifica următoarele tipuri de lamă:

 

tipuri de lame

 

Vârful rotunjit (round point). Așa cum numele descrie, vârful lamei este semicircular și nu este ascuțit. Din această cauză lamă este considerată a fi mai puțin precisă în comparație cu celelalte două categorii și este recomandată pentru utilizatorii cu mai puțină experiență. De asemenea există tipuri secundare de lame ce derivă din combinația lamei cu vărful rotunjit ce încorporează muchiile rotunjite unite de un segment liniar.

Vărful pătrat, cui sau ascuțit (square, spike or sharp point) denumit astfel deoarece profilul este drept și se termină într-un vârf foarte ascuțit perpendicular pe muchia lamei. Acest tip de lamă este utilizat pentru barbieritul de precizie al unor zone mici, existând riscul tăieturilor. Pentru manevrarea acestui tip de lamă este necesară experiență.

Vârful franțuzesc sau oblic (french or oblique point). Profilul vârfului acestei lame seamănă cu un sfert de cerc, dar având curba într-un unghi mai ascuțit. Cu toate ca vârful este la fel de ascuțit cu cel al lamei cu vârful pătrat, îi lipsește linia dreaptă de la marginea profilului. Diferențele dintre aceste două tipuri de lame este pur estetic, cu toate că vârful franțuzesc poate ajuta la bărbieritul zonelor dificile de pe față (cum ar fi zona de sub nări)

 

Secțiunea transversală a lamei:

Există două mari categorii de tipuri de lame:

  • Lama de tip hollow grind are lateralele lamei concave în secțiune.
  • Lama de tip flat grind are lateralele lamei drepte în secțiune.

 

grind types

Exemplu de secțiuni transversale: A – flat grind; B – full hollow grind; C – ¼ hollow grind

 

Pentru ca o lama de brici să fie cât mai eficientă în tăiere, aceasta trebuie să fie cât mai subțire posibil. Este de preferat metoda de pilire care îndepărtează cât mai mult material de pe lamă fără a-i compromite integritatea.

Pilirea tip hollow grind produce o lama mai subțire decât pilirea tip flat deoarece elimină mai mult material de pe lamă și este în general considerată o metodă mai eficientă (și mai costisitoare).

Combinarea acestor două mari categorii de tipuri de pilire a lamei duc la o mare varietate de tipuri de lame, cum ar fi lamele hollow cu varful rotund (round point hollow ground) sau flat cu varful pătrat (square point flat ground), dar în practică anumite tipuri de vârfuri sunt combinate cu anumite tipuri de pilire. De exemplu o lamă cu vârful franțuzesc este de obicei de tipul flat ground.

Tipul de lama de 3/8” flat ground sau ½ hollow ground sunt de regulă utilizate în saloane sau clinici, fiind ideale pentru sprâncene.

Tipul de lama de 4/8” flat ground sau ½ hollow ground sunt de regulă utilizate în saloane sau clinici, fiind ideale pentru barba rară și moale cu ritm de creștere lent.

Tipul de lama de 5/8” ½ hollow ground sau hollow ground sunt utilizate îndepărtarea uzuală a bărbii.

Tipul de lama de 6/8” cu varful pătrat (ascuțit) sunt destinate utilizatorilor cu experiență semnificativă în utilizarea unui brici.

 

Îngrijirea lamei briciului

Îngrijirea corectă a lamei briciului este esențială pentru durata de viață lungă a acestui accesoriu tradițional.

La fiecare utilizare, briciul trebuie clătit în apă curată și uscat cu atenție. Dacă lama nu este folosită pentru o perioadă îndelungată, este recomandat să fie unsă cu ulei pentru a o proteja.

Briciul nu trebuie depozitat niciodată într-un loc umed și neaerisit.

 

sursa: adaptare Dovo Solingen
publicat acum 5 ani şi 4 luni
Daca ma barbieresc cu briciul cam la 2 zile, e bine sa il ascut doar pe strop de piele?
publicat acum 2 luni şi 2 săptămâni
Ma baieti, de ce nu faceti voi un clip clar in care sa aatati ca pentru prosti cum se tine in mana?
Ca nu il ti ca pe aparatul de ras.
bifați caseta de mai sus pentru a continua

barbierit.ro își rezervă dreptul de a edita/șterge comentariile care: nu respectă subiectul paginii; nu aduc niciun plus de valoare discuției; conțin formulări neadecvate, incorecte gramatical, injurioase sau care încalcă legile în vigoare.
vezi coșul