10 produse în coş. Total: 16.50 Lei

Tu ce pămătuf pentru bărbierit folosești?

publicat la 16.06.2011

pamatuf pentru barbierit din par de bursucPĂMĂTÚF ~uri n. 1) Instrument primitiv, format dintr-un mănunchi de cârpe prinse de o prăjină, cu care se curăță funinginea din cuptoare sau praful din încăperi. 2) Obiect format dintr-un smoc de fire de păr prinse într-un mâner cu care se săpunește fața la bărbierit.

Deşi a doua este definiţia vizată de noi pentru pămătuf, mulţi bărbaţi privesc acest obiect drept un instrument primitiv. Din pacate, mâna sau aparatul electric au înlocuit acest obiect în ritualul zilnic de bărbierit al unor bărbați.

Cei care nu l-au folosit vreodată nu ştiu ce pierd.

Însă cei care l-au avut odată ştiu că atingerea lui nu se uită niciodată. Mă refer la atingerea unui pămătuf de calitate. Alături de el poți avea parte de o partidă matinală umedă şi revigorantă, pe care nu o vei obţine niciodată de la propria mână sau de la un aparat electric. Este vorbă bineînţeles de o partidă matinală de bărbierit tradiţional. Să încercăm să pătrundem mai adânc secretele acestui obiect interesant...

Primul pămătuf a fost atestat în 1750 ajungând un instrument foarte popular odată cu apariţia briciurilor pliable-portabile care le permiteau bărbaţilor să se bărbiereasca singuri, nu la salon. În anii 1800 pămătuful devenise un simbol al masculinităţii, al statutului material și afirmării personale. Bărbaţii erau "evaluaţi" în funcţie de calitatea părului pămătufului, dar şi a materialului din care era confecţionat mânerul său. Bărbaţii cu un anumit statut social și material foloseau pămătufuri din par de bursuc cu mâner din fildeş, din carapace de broască ţestoasă, din cristal, porţelan, argint sau chiar din aur. Cei cu posibilităţi materiale mai mici apelau la cele din par de mistreţ cu mânere din materiale convenţionale (lemn, ceramică). Cu cât mai extravagant, excentric sau exotic era materialul mânerului, cu atât mai admirat și influent era posesorul acestuia.

Chiar dacă, de-a lungul anilor, instrumentele moderne au simplificat procesul de bărbierit, adepţii bărbieritului tradiţional își cultivă mai departe plăcerea matinală, perfecţionând-o în felul lor. Nu este greu de înţeles de ce au rămas fideli acestei practici. Doar beneficiile folosirii pămătufului susțin alegerea lor pe deplin. Pămătuful din par de bursuc are capacitatea ideală de a reţine apa. Cu cât reușește să rețină mai multă apă cu atât spuma pe care o formează este mai bogată, iar pielea feței mai bine hidratată. Mișcarea pămătufului pe suprafața pielii produce un proces delicat de exfoliere care, împreună cu săpunul sau crema pentru bărbierit, curăță și purifică fața fără a mai necesita să fie hidratată în prealabil. Periatul feței de jos în sus ridică firele de păr și le menține ridicate în stratul de spumă, expunând astfel maxim din lungimea acestora lamei de ras, astfel încât aceasta să nu aplice presiune asupra feței și să nu provoace iritații sau accidente neplăcute. Aplicarea cremei pentru bărbierit cu degetele de pildă, face ca firele de păr să rămână lipite de faţă, nu ridicate uniform şi nu pregăteşte faţa pentru un bărbierit de calitate.

Instrumentele bărbieritului clasic au evoluat mai discret de-a lungul timpului, nuanţându-se doar la nivel de confort, calitate şi eficienţă - cele trei aspecte la care adepții lui nu vor renunța niciodată. Pămătufurile de calitate rămân cele pe bază de păr de bursuc. Știaţi că există patru tipuri de astfel de pămătufuri? Pure Badger (din păr de bursuc tip „pur”) sunt cele care folosesc cel mai comun păr de pe burta bursucului. Acest tip este cel mai ieftin dar și cel mai aspru din categorie. Best Badger (din păr de bursuc tip „superior”) descrie tipul de păr mai fin, mai elastic și mai dens decat cel „pur”. Super Badger (din păr de bursuc tip „super”) este alcătuit dintr-o combinație de par de tip „pur” şi de tip „superior”. Îmbinând în mod optim calitățile celor două, performanțele acestui pămătuf sunt net superioare – spuma mai bogată, atingere mai catifelată. Din această perspectivă Super Badger are cel mai bun preț pentru calitatea pe care o oferă. Silvertip Badger (din par de bursuc tip „vârf argintiu”) este cel mai scump si mai rar tip de păr folosit pentru pămătufuri. Vârfurile acestuia sunt aproape albe natural, avand o consistență bună care poate crea uşor şi rapid o spumă cât mai bogată.

O modalitate de a determina dacă un pamatuf are păr „super” sau „silvertip” este să ne uitam la culoarea vârfurilor. Un „silvertip” adevărat are vârfurile aproape albe. Un pămătuf „super” are vârfurile cu o tentă ușoară de gri.

Acum că știti toate aceste lucruri despre un simplu obiect de bărbierit poate vă veți gândi mai bine când îl veți descoperi în oferta de produse de pe siteul nostru și veți considera mai atent utilitatea şi confortul pe care îl poate aduce în viața voastră de zi cu zi. Numai atunci veți înțelege că un pămătuf de calitate este acea bogăție de care nu vă puteți lipsi.

bifați caseta de mai sus pentru a continua

barbierit.ro își rezervă dreptul de a edita/șterge comentariile care: nu respectă subiectul paginii; nu aduc niciun plus de valoare discuției; conțin formulări neadecvate, incorecte gramatical, injurioase sau care încalcă legile în vigoare.
vezi coșul